המנעות
בספרות הפסיכולוגית ישנה מטפורה הנקראת “הימנעות” והיא נחשבת ל”מנגנון הגנה” נפוץ. בניגוד ל”בריחה” שבה אנו חווים את האיום ונמלטים מפניו, ב”הימנעות” אנו חותכים כל אפשרות לפגוש בו.
עוד נאמר בספרות כי אחת השגיאות הנפוצות ביותר בהתמודדות עם כל איום היא הימנעות מאותו דבר שמעורר בנו חרדה. למשל, אם יש לנו חרדה חברתית אנו נמנעים ממפגשים חברתיים, אם אנו פוחדים ממעליות אנו נמנעים מהן, פוחדים מנהיגה – לא נוהגים, וכן הלאה. מדוע זו שגיאה? כיוון שההימנעות מהחרדה יוצרת מעגל קסמים המנציח ומחזק את החרדה ואינו פותר אותה.
עכשיו תארו לכם אדם הפותח מועדון חברתי בעיר המאוכלסת כולה באנשים בעלי חרדה חברתית או בית ספר לנהיגה בעיר המאוכלסת באנשים בעלי חרדת נהיגה או שבועון קיר בעיר בה נמנעים התושבים מלתקשר. מצד אחד הרי זה חסר הגיון לחלוטין. למה שיפתח אדם מועדון חברתי בסביבה של אנשים עם חרדה חברתית אלא אם כן הוא התכוון מלכתחילה שזה יהיה מועדון לאנשים בעלי חרדה חברתית ובכך הוא מעניק לתושבי העיר הזדמנות להתמודד עם החרדה ממנה הם בודאי סובלים לא מעט.
אני מניח שגם אותו אלטרואיסט שבמתכוון פתח בית ספר לנהיגה בעיר בה נמנעים מנהיגה אינו מתכוון לכלות את זמנו בבהייה בחלל בית הספר עד שתפתח סופסוף הדלת ותלמיד נועז יכנס בפתח. כך גם לגבי הפריק שפתח שבועון קיר. הוא יחשב לעצמו תקופת מה כתקופת ניסיון שלאחריה בוודאי יאמר לעצמו כי טעה בחישוביו ומוטב לו להפנות את מרצו לנחל אחר בו יש דגים הרוצים לאכול.
שמוליק קראתי שנית כדי לוודא שהבנתי נכון. זאת אומרת שאתה מתחיל להרהר במה שאחרים היו עושים כבר מזמן – להרים ידיים ולוותר. ונבהלתי מאוד. אני אוהבת למצוא במחשבי את הבועה הזו היקרה ואני ניזונה ממנה בכל פה. הצרה עם ההימנעות היא שכמו התנהגויות אחרות היא הופכת להרגל קבוע – לדפוס של פעולה. אותו כמובן כדאי מאוד לשבור בנסיבות הראויות. אז הנה – התחלתי.
דורית היטיבה לנסח. אכן חרדה.
באתר והחומר היקר שבו מוסיף מימד מהותי לתהליך הלמידה שלי.
אגב שמוליק , החכם הסיני המדגים תרגילי שיחרור (מה הם בעצם ? מה תפקידם) נראה עובד מעט עם הבטן מצד שני הידיים שלו נראות ממש חסרות משקל ונעות למעשה מהכתף. האם זו תפיסת עבודה מעט שונה ?
היי בועז,
תודה על התגובה. בדיוק על זה אני מדבר.
אגב, לדעתי, מניעה והימנעות הם שני דברים שונים. ברפואה הסינית אנו מבקשים להוסיף את החסר ולקזז את העודף כדי לשמור על בריאות מאוזנת.
בהימנעות אני מתכוון לחוסר מעורבות, שמירת מרחק… לא לעשות כשאולי הלב אומר כן… או כמו למשל לא להגיב למאמרים או פוסטים המכוונים עליך…
היי שמוליק.
לפי מה שאני הבנתי (אולי לא הבנתי…) הרפואה הסינית נותנת דגש רחב על מניעה. כך לא נאלצים להתמודד עם “דברים לא טובם”..
מי שלא רוצה לנהוג ומסתדר טוב גם בלי זה – אז ממש יופי.